Mesyuarat Agung Tahunan PPM Kali ke-62

Oleh: Mohd Jefri Abu Hassan, Ketua Shearn Delamore & Co, Kumpulan Editor Berita PPM

Mesyuarat Agung Tahunan PPM 2017/2018 di UPM

Persatuan Pustakawan Malaysia (PPM) telah mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan (MAT) Kali Ke 62 pada 26 Mac 2018 di Dewan Besar, Universiti Putra Malaysia (UPM). MAT kali ini telah dirasmi oleh YBrs. Cik Saraya binti Arbi, Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan) Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia. Seramai lebih 350 ahli telah menghadiri mesyuarat kali ini.

Semasa ucapan perasmian, Presiden PPM Dato’ Nafisah Ahmad telah menyatakan bahawa perjuangan PPM selama ini telah memberi impak kepada Malaysia dengan tertubuhnya Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) dan Fakulti Pengurusan Maklumat Universiti Teknologi MARA (UiTM). Beliau juga menjelaskan bahawa cabaran bagi tempoh semasa dan akan datang kepada pustakawan dan perpustakaan adalah:-

  • Menjayakan penganjuran International Federation of Library Associations and Institutions World Library and Information Congress (IFLA WLIC ) 2018 di Kuala Lumpur.
  • Memastikan pustakawan lestari diiktiraf oleh masyarakat sebagai ejen yang membantu mereka dalam dunia maklumat sama ada dalam bentuk fizikal dan digital.
  • Mengangkat martabat kepustakawanan dengan menyokong agenda TN50 dan kursus yang diiktiraf oleh kerajaan.
  • Memperkasakan kerjaya pustakawanan dalam dunia digital meskipun telah dipersoalkan kerelevenannya dengan adanya Mr. Google.

Namun, Presiden menyeru sekali lagi bahawa pada tahun ini adalah amat penting bagi semua pustakawan diseluruh negeri memperkukuh kerjasama menjayakan IFLA WLIC 2018 yang julung kalinya diadakan di Malaysia. Pustakawan perlu memainkan peranan menghebah luas maklumat serta mengalakkan penglibatan pustakawan sesama sendiri dan juga para pelajar universiti dalam IFLA WLIC 2018 di setiap negeri mahupun serata dunia. Dengan usaha sebegini, barulah Persatuan Pustakawan Malaysia akan kekal dilihat relevan dan diiktiraf oleh agensi-agensi penting kerajaan seperti Jabatan Pembangunan Kemahiran dan Jabatan Perkhidmatan Awam.

Selain itu, pada majlis tersebut seramai empat orang graduan telah menerima Anugerah Pelajar Terbaik Sains Perpustakaan 2017 bagi universiti masing-masing. Penyampaian Anugerah Tokoh Pustakawan dan Pustakawan Harapan 2017 serta Jawatankuasa dan Kumpulan paling Aktif turut diraikan.

Antara Penerima Anugerah PPM
Antara Penerima Anugerah PPM

Senarai penerima anugerah adalah seperti berikut:-

No Nama / Jawatankuasa / Kumpulan Kategori Anugerah
1 Dr Nor Edzan binti Che Nasir Anugerah Tokoh Pustakawan 2017
2 Encik Ali bin Rashid Anugerah Pustakawan Harapan PPM 2017
3 Saudara Mohd Sahril Bin Ibnu Sahad Anugerah Pingat Emas (Program Sarjana Muda Sains Perpustakaan dan Maklumat Universiti Teknologi MARA)
4 Saudari Arunnasundari a/p Ramani Anugerah Pingat Emas (Program Sarjana Muda Sains Perpustakaan dan Malumat, Universiti Selangor)
5 Saudari Hamizah binti Hafit Anugerah Pingat Emas (Program Sarjana Sains dan Maklumat, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)
6 Saudari Nurfarawahidah binti Badrulhisham Anugerah Pingat Emas (Tesis Terbaik Program Sarjana Sains Perpustakaan dan Maklumat Universiti Malaya)
7 Jawatankuasa Perpustakaan Undang-undang Anugerah Jawatankuasa PPM Paling Aktif 2016-2018
8 PPM Kumpulan Timur Anugerah Kumpulan PPM Paling Aktif 2016-2018

 

Seterusnya adalah Pelancaran “Standard Perpustakaan Universiti” dan Penyerahan Standard Kemahiran Pekerjaan Kebangsaan (NOSS) Kepustakawan yang telah disempurnakan oleh YBrs. Cik Saraya binti Arbi. Sebelum majlis pelancaran berlangsung, beliau ada menyatakan bahawa akan sentiasa menyokong aktiviti serta mengangkat setiap usul dan cadangan yang dibawa oleh PPM diperingkat Kementerian.

Akhir sekali sebelum sesi jamuan pagi berlangsung, Majlis Perasmian MAT diakhiri dengan lawatan tetamu kehormat ke reruai pembekal buku dan pangkalan data serta peralatan perpustakaan.

PELANCARAN STANDARD PERPUSTAKAAN UNIVERSITI (UNIVERSITY LIBRARY STANDARDS)

Ahli Majlis PPM bagi Penggal 2018/2020

Selepas sesi jamuan pagi selesai, majlis diteruskan pula dengan sesi Mesyuarat Agung Tahunan (MAT) PPM. Sesi mesyuarat kali ini mendapat perhatian yang sangat luar biasa daripada beberapa ahli ketika membincangkan beberapa usul utama. Selain itu, pelbagai isu sampingan juga dibincangkan meskipun tidak disampaikan melalui borang cadangan seperti yang diedarkan sebelum ini. Sesi mesyuarat berlangsung bermula pada pukul 12:00 tengahari dan ditangguhkan pada pukul 1.45 petang. MAT kali ini menyaksikan kemenangan ahli majlis sesi penggal sebelum ini kekal dalam pilihanraya.

Pelancaran Program Sumbang Buku Kongsi Ilmu

Pada pukul 2:30 petang, satu ceramah mengenai Big Data telah disampai oleh YBrs. En. M. Poobalan a/l Masilamani, Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Kerajaan Digital, Seksyen Pengurusan Data Raya dari Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU). Bagi melengkapkan kemeriahan MAT, aktiviti selingan menjawab kuiz dalam talian menggunakan aplikasi Kahoot juga diadakan dan beberapa orang pemenang berjaya mendapat hadiah. Sebagai penutup, ramai ahli mesyuarat yang hadir meluahkan perasaan gembira apabila majlis kali ini berjaya dijalankan dengan baik.

 

Lawatan Ke Pameran bersama YBhg Cik Saraya Arbi serta dif kehormat
Mesyuarat Agung Tahunan Kali ini Meriah

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s