Dr Nor Edzan Penerima Anugerah Tokoh Pustakawan PPM 2017

Disunting Oleh : Kumpulan Editor Berita PPM

 

Dr Nor Edzan menerima Anugerah Tokoh Pustakawan 2017

Dr Nor Edzan Che Nasir dilahirkan pada 29 Mei 1957 di Hospital Besar Kuantan, Pahang di mana arwah bapa, Nasir bin Ismail, bertugas sebagai radiographer dan arwah ibu, Zabedah binti Zainal, bertugas sebagai guru. Pendidikan rendah dan menengah beliau adalah di sekolah di sekitar Kuantan. Beliau mendapat Diploma in Fisheries dari ITM; B.Sc. (Honours) dalam bidang marine biology dari USM Pulau Pinang; Postgraduate Diploma in Information Management (Librarianship) dari University of New South Wales melalui biasiswa Australian University International Development Programme dan mendapat M.Sc. (Information Studies) dari Leeds Metropolitan University melalui Hadiah Latihan Cuti Belajar.

 

Pada Mei 1983, beliau memegang jawatan Pegawai Tadbir di Perpustakaan USM Pulau Pinang. Pada Februari 1986, beliau dilantik sebagai Pembantu Pustakawan dan bertugas di Perpustakaan USM Cawangan Perak di Ipoh dan Tronoh. Beliau diterima sebagai Pustakawan di Perpustakaan UM pada April 1991. Pada November 1999, beliau memasuki bidang akademik dengan menjawat jawatan pensyarah di Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, UM. Jawatan akademik tertinggi yang dipegang oleh beliau adalah sebagai Profesor Madya mulai 2003 dan Timbalan Dekan Ijazah Tinggi di Fakulti berkenaan pada tahun 2007. Pada waktu yang sama, beliau memperoleh ijazah Ph.D. Pada November 2007, beliau kembali semula ke kerjaya pustakawan apabila dilantik sebagai Ketua Pustakawan di UM.

 

Sebagai Ketua Pustakawan UM, beliau adalah Ahli Pengurusan Tertinggi UM dan terlibat dalam pelbagai aktiviti dan mewakili universiti di pelbagai platform. Diantara tugasan yang membanggakan beliau adalah penjenamaan semula UM Archives dan UM Institutional Repositories; pemuliharaan mural Ibrahim Hussein; penubuhan UM Art Gallery; rejuvinasi rangkaian perpustakaan UM; dan penggunaan media sosial sebagai alat penghubung perpustakaan dengan komuniti. Tetapi beliau juga menekankan kejayaan ini dicapai atas dasar team work yang menjadi budaya kerja beliau.

 

Dr Nor Edzan dari kiri semasa Majlis Jasamu Dikenang Untuk Ketua-ketua Pustakawan Universiti diraikan oleh Majlis Ketua-ketua Pustakawan

 

Edzan senantiasa berusaha untuk memartabat kerjaya pustakawan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Beliau bergerak aktif dalam PPM dan kerap mendapat undangan dari organisasi, syarikat serta universiti untuk berkongsi pengalaman dan pengetahuan. Pengalaman beliau dalam bidang ini menjadikan beliau orang perseorangan yang sering dirujuk serta dijemput untuk sesi percambahan idea di dalam dan luar negara. Beliau juga pernah menjadi ahli panel penilai MQA bagi program pengajian sains maklumat dan sains perpustakaan, perlantikan yang amat beliau hargai kerana ia membolehkan beliau mengambil bahagian dalam penentuan jaminan kualiti kerjaya pustakawan.

 

Jawatan tertinggi dalam PPM yang disandang oleh beliau adalah sebagai Presiden PPM bagi penggal 2014/2016. Sumbangan terpenting beliau kepada PPM adalah menghidup kembali Jurnal PPM dengan menerbit jilid pertama pada 2006 sehingga jilid kesebelas pada 2017. Beliau telah menjadi Editor kepada Jurnal ini dari 2006 hingga 2013 dan Editor-in-Chief dari 2014 hingga kini.

 

Bagi menyedarkan masyarakat setempat dan antarabangsa mengenai aktiviti-aktiviti yang dijalankan di perpustakaan akademik di Malaysia, beliau sering menulis artikel dalam jurnal serta membentang kertas kerja di persidangan tempatan dan antarabangsa. Beliau amat mementingkan keperluan untuk mendokumentasi dapatan penyelidikan serta projek yang dijalankan sebagai sumber rujukan. Dari 1993 hingga kini, beliau telah menerbit sebanyak 25 artikel dalam jurnal berwasit; menulis dan membentang 19 kertas persidangan; menerbit 2 buah buku sebagai pengarang bersama dan 14 bab dalam buku; dan membuat 36 pembentangan. Beliau telah menyelia 14 orang pelajar sarjana bagi penghasilan disertasi dan menilai 15 buah disertasi dan 26 tesis tempatan dan antarabangsa.

 

Edzan telah bersara pada 28 Mei 2017. Masa beliau kini dihabiskan bersama keluarga; membuat kerja terjemahan serta suntingan; menulis; membaca dan melancong. Beliau juga masih bergerak aktif dengan PPM – sebagai volunteer di IFLA WLIC 2017 di Wroclaw, ahli National Committee IFLA WLIC 2018 dan ahli Majlis PPM. Bila ditanya kenapa beliau tidak bersara secara total dari bidang kepustakawanan, beliau tanpa ragu-ragu menyatakan “I want to give back to the profession that has supported me and my family since 1983”.

“I want to give back to the profession that has supported me and my family since 1983”.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s