LAWATAN KEDUTAAN AMERIKA SYARIKAT KE AMERICAN CORNER KEDAH

Oleh Wan Ahmad Hanis bin Wan Yahya Penolong Pustakawan, Ketua Unit Koleksi Kedah

Pada 17 Januari lalu, Duta Besar Amerika Syarikat dari Kuala Lumpur; Kamala Shirin Lakhdir berkunjung ke Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah. Lawatan tersebut telah dijadualkan pada hari Rabu bermula jam 8.30 pagi hingga 10.00 pagi yang terdiri dari pengunjung didalam dan luar Kedah. Kedutaan Besar Puan Lakhdir menghadiri pertemuan singkat untuk membincangkan mengenai American Corner Kedah. Pertemuan singkat itu diadakan di bilik perbincangan dan dihadiri oleh; Shahizan Affendi b. Zakaria, Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah, Norshahila bt. Hashim, Ketua Sektor Perpustakaan dan Perkhidmatan Maklumat, Murni Masreena bt. Mod Disa, Ketua Unit Sirkulasi dan Media / American Corner Kedah, Hisham Selamat, Rohaya Md Yusof dan beberapa pelajar dari Amerika Syarikat iaitu Emily Gathen, Stepahnie Mastingal, Chase Matula dan Duta Besar Amerika Syarikat; Kamala Shirin Lakhdir.

Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah juga menyediakan perkhidmatan dan pengisian program antaranya; aktiviti kanak-kanak (3 Doodler, Makey Makey, ipad dan kindle, Smithsonian Motor) sesi bilik media (DVD, Xbox, permainan Wii dan saringan filem). Bagi mengalu-alukan kedatangan Duta Besar Lakhdir ke perpustakaan, pegawai-pegawai perpustakaan telah memberikan perkhidmatan American Corner Kedah. Di antara beberapa sumber atau bahan yang terdapat di American Corner kedah ialah; buku, majalah dan pameran. Akhirnya,Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah juga mengadakan lawatan ke salah satu daya tarikan, iaitu untuk bilik pengguna orang kurang upaya (OKU). Di dalam bilik ini, buku audio dan buku braille khusus untuk pengguna-penguna yang cacat penglihatan.

Akhir sekali, sesi sidang akhbar di American Corner Kedah juga telah diadakan bagi membuat liputan berita. Sidang akhbar dihadiri oleh 8 syarikat pemberita iaitu; New Straits Times, Utusan Malaysia, Bernama, Oriental Daily, China Press, Guang Ming Daily, Kosmo dan Kwong Wah Yit Poh Press. Lawatan ini berakhir dengan sesi fotografi diantara wakil wakil Kedutaan Amerika Syarikat dan kakitangan Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah.

 

Sesi bilik media (DVD, Xbox, permainan Wii dan saringan filem) bersama adik-adik dari pra-sekolah.
Sesi ramah mesra Duta Besar Amerika Syarikat; Kamala Shirin Lakhdir dan Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah; En. Shahizan Affendi b. Zakaria dengan pelajar-pelajar dari Amerika Syarikat.
Perjumpaan singkat bersama Duta Besar Amerika Syarikat; Kamala Shirin Lakhdir dengan kakitangan Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah
Sesi sidang akhbar sedang dijalankan di American Corner Kedah bersama pemberita-pemberita tempatan

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s