Mesyuarat Ke-2 Lembaga Eksekutif CONSAL XVII di Myanmar

Oleh: Hasnita Ibrahim, Naib Presiden I PPM

Mesyuarat Lembaga Eksekutif CONSAL XVII (Congress of Southeast Asian Librarians) yang ke-dua telah diadakan di Tawwin Garden Hotel, Yangon, Myanmar pada 8 Mei 2017. Mesyuarat Lembaga yang pertama telah diadakan di lokasi yang sama pada 29 Julai 2016. Mesyuarat ini selalunya diadakan di negara yang bakal menganjur CONSAL dan seperti semua sedia maklum, CONSAL terakhir telah diadakan di Bangkok International Trade & Exhibition Centre (BITEC) dari 11 hingga 13 Jun 2015. CONSAL XVII akan diadakan di Naypyitaw, ibu negara dan pusat pentadbiran baru kerajaan Myanmar dari 2 hingga 5 Mei 2018. Setiap kali mesyuarat diadakan, wakil dari Persatuan Pustakawan Malaysia (PPM) dan Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) akan dijemput hadir dan pada kali ini PPM di wakili oleh Puan Hasnita Hj. Ibrahim dan PNM diwakili oleh Puan Siti Aisyah Sheikh Kadir.

17th Congress of Southeast Asian Librarians at Naypyitaw, Myanmar

 

Ahli mesyuarat yang hadir adalah dari kalangan negara Asia Tenggara, dua orang dari Brunei Darulsalam, tiga orang dari Indonesia, lima orang dari Myanmar, seorang dari Kemboja, dua orang dari Malaysia, tiga orang dari Filipina, dua orang dari Singapore, dua orang dari Vietnam dan tiga orang dari Thailand. Peserta dari Timor Leste tidak dapat hadir kerana masalah visa. Perlu ditekankan disini bahawa semua peserta CONSAL XVII memerlukan visa untuk ke Myanmar nanti.

Seawal pagi ahli mesyuarat telah bersalam-salaman dan bertukar cenderahati. Perasmian telah diadakan dengan kata-kata pembukaan dari Mr. U Aung Myint, Pemangku Ketua Pengarah, Jabatan Penyelidikan Sejarah dan Perpustakaan Negara. Ini diikuti dengan kata-kata aluan dari Mr. U Than Aung, Presiden, Persatuan Perpustakaan Myanmar. Upacara sumbangan buku untuk Perpustakaan Negara Myanmar dan sesi fotografi telah diadakan dan sejurus itu, mesyuarat yang dipengerusi oleh Mr. U Than Aung bermula.

Mesyuarat dimulakan dengan memperkenal diri dan seterusnya membentangkan laporan dari setiap negara. Mesyuarat diteruskan dengan perbincangan mengenai penganjuran CONSAL XVII oleh Myanmar selaku tuan rumah. Mesyuarat kali ini telah mempelawa Kemboja dan Laos sebagai penganjur CONSAL XVIII pada tahun 2021.

Ms. Mya Oo, Pengarah Perpustakaan Negara Myanmar, selaku Setiausaha Kehormat Persatuan Perpustakaan Myanmar telah membentangkan tadbir urus CONSAL XVII yang melibatkan sekretariat dan pelbagai jawatankuasa. Ms. Daw Ah Win, Naib Presiden 1 Persatuan Perpustakaan Myanmar, telah melaporkan perkembangan serta meminta pandangan ahli mengenai perjalanan CONSAL di Myanmar seperti tarikh, lokasi, topik sesi pembentangan, ucaptama, pembentang kehormat, sesi pembentangan dengan anggaran 90 kertas kerja; sesi poster yang akan dipilih dari lebihan kertas kerja yang telah menghantar abstrak untuk pembentangan, pemilihan kertas kerja, pendaftaran, penajaan, bengkel pra-CONSAL, CONSAL Outstanding Award yang mana setiap negara ahli akan menjadi juri, dan lain-lain perkara.

Malaysia bertuah kerana diberi peluang untuk membuat pembentangan bagi mempromosi dan mengalu-alukan penyertaan dari negara Asia Tenggara untuk menyertai IFLA WLIC di Kuala Lumpur dari 24 hingga 30 Ogos 2018. Penyertaan sebagai peserta, pembentang kertas kerja, poster, pameran dan mesyuarat satelit amat dialu-alukan. Malaysia juga akan menawarkan geran bagi peserta dari negara Asia Tenggara terpilih.

Pada sebelah petang, rombongan diraikan dengan makan malam yang ditaja oleh Jabatan Penyelidikan Sejarah dan Perpustakaan Negara. Pada sebelah malam pula, rombongan telah dibawa untuk menyaksikan persembahan muzik klasik dari Russia dan Myanmar. Keesokan harinya, rombongan dibawa melawat Shwedagon Pagoda yang terletak di Singuttara Hill. Pagoda ini dianggap sebagai pagoda paling suci bagi rakyat Myanmar. Dengan sejarah 2,500 tahun, Shwedagon Pagoda adalah setinggi 110 meter, disaluti daun emas dan bermahkotakan 1,100 biji berlian dengan 1,300 biji batu permata menghiasi puncaknya. Pada sebelah petang pula, rombongan dibawa ke Bogyoke Market untuk membeli barangan tempatan Myanmar seperti permata, barangan antik, kraftangan seni dan tradisonal.

Setelah membina jalinan kerjasama di kalangan perpustakaan di negara Asia Tenggara dan perbincangan mengenai CONSAL XVII, kesemua ahli rombongan telah kembali ke negara masing-masing pada keesokan harinya.

Untuk mendapat maklumat lanjut mengenai CONSAL XVII, sila layari Facebook mereka di https://www.facebook.com/consalxvii/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s