Kearah Memperkasakan Pustakawan Dalam Pengurusan Ilmu di Malaysia

Oleh : Siti Khabsah Masrom, Kumpulan Editor, Berita PPM

 

Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Pustakawan Malaysia (PPM) yang ke 61, bagi tahun 2016/2017 telah berlangsung dengan meriah pada 27 Mac 2017 bertempat di Auditorium, Universiti Islam Malaysia, Cyberjaya. Majlis perasmian mesyuarat ini telah dirasmikan oleh Yang Bhg. Tan Sri Prof. Dr. Mohd Yusof Noor, Presiden Universiti Islam Malaysia.

Yang Bhg Tan Sri telah menyampaikan ucaptama perasmian sejurus selepas ucapan alu-aluan oleh Yang Bhg Dato’ Nafisah Binti Ahmad, selaku Presiden PPM. Majlis ini telah bermula sekitar jam 9:00 pagi dan dihadiri oleh lebih 250 orang ahli pustakawan dari berbagai institusi dan agensi seluruh negara.

Tema dan judul ucaptama mesyuarat kali ini adalah “Kearah Memperkasakan Pustakawan Dalam Pengurusan Ilmu di Malaysia”. Peranan pustakawan amat penting dalam membina generasi berilmu dan berpengetahuan tinggi. Selaras dengan itu profesion pustakawan amat perlu diperkasakan dari semasa ke semasa bagi memastikan kelestarian pustakawan agar “tidak lekang dek masa tak telan dek zaman”

Yang Bhg Tan Sri telah merakamkan ucapan tahniah kepada PPM kerana telah berjaya menyakinkan bidaan untuk penganjuran IFLA World Library and Information Congress ke-84 pada tahun 2018, di Malaysia.

Yang Bhg Tan Sri telah menyarankan bahawa pustakawan perlu memperkasakan konsep Keserakanan dan Kesepunyaan (K&K) yang telah diperkenalkan oleh YB Menteri Pendidikan Tinggi pada 18 Januari, 2017. Lima bidang terpenting yang diketengahkan adalah bidang perkongsian data dan maklumat.

Yang Bhg Tan Sri seterusnya telah berbesar hati menyampaikan hadiah kepada pemenang Anugerah Pingat Emas Pelajar Terbaik Sarjana Muda Sains Perpustakaan 2016 kepada Mohd Jeffri Abu Hassan (Universiti Selangor), Fadhilah Mat Noor (Universiti Teknologi MARA), Nur Ezzati M Taib (Universiti Islam Antarabangsa Malaysia) dan Goh Sok Boon (Universiti Malaya). Majlis telah selamat disempurnakan sekitar jam 10:30 pagi.

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s