Literasi Maklumat di KD PELANDOK, TLDM

Oleh : Azraai bin Abidin, Pustakawan, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia

Bermula Januari 2016, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) telah menjalinkan kerjasama dengan Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) bagi memulakan Program Diploma Pengurusan Logistik (DPL) dan Program Diploma Pentadbiran Perniagaan (DPP) bagi anggota Lain-Lain Pangkat dari Cawangan Bekalan dan Urus Setia, KD Pelandok, Pangkalan TLDM. Menerusi perjanjian ini, tenaga pengajar yang berkelayakan daripada UPNM dan TLDM diatur untuk mengendalikan program ini. Kini, terdapat kira-kira 600 anggota Lain-Lain Pangkat TLDM menyertai program diploma ini.

 

Meski KD Pelandok mempunyai Perpustakaan mereka sendiri, namun, Perpustakaan Jeneral Tun Ibrahim (PJTI) tidak pernah meminggirkan golongan pengguna ini. Oleh itu, Program Taklimat Literasi Maklumat telah diadakan pada 6 April 2017 (Khamis) dan mendapat penyertaan hampir 150 orang pelajar Diploma Pengurusan Logistik (DPL) dan Diploma Pentadbiran Perniagaan (DPP), KD Pelandok, TLDM, Lumut, Perak. Program ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada para pelajar mengenai perkhidmatan dan sumber-sumber PJTI yang boleh diguna oleh mereka untuk tujuan pembelajaran.

 

Taklimat Literasi Maklumat ini telah disampaikan oleh Encik Azraai Bin Abidin, Pustakawan Unit Rujukan dan memfokuskan kepada pangkalan data-pangkalan data yang bersesuaian dengan keperluan pelajar DPL dan DPP. Selama hampir dua jam, para pelajar telah diberi tunjuk ajar tentang cara-cara mengakses dari luar kampus dan strategi-strategi pencarian yang boleh membantu pengguna mendapatkan carian yang tepat dan berguna selain memperkenalkan perkhidmatan-perkhidmatan PJTI yang tersedia untuk mereka.

 

Program sebegini sememangnya memberi peluang kepada PJTI untuk memperluaskan ruang lingkup perkhidmatan di luar kampus dan menggunakan sesi ini untuk beramah mesra dengan para pelajar serta mengambil peduli mengenai keperluan-keperluan pembelajaran oleh pelajar PPL dan PPD. Maklumbalas yang diperoleh sejurus selepas program juga amat memberangsangkan dan para pelajar berpendapat program seumpama ini perlu diadakan setiap tahun memandangkan kedudukan geografi diantara KD Pelandok dengan UPNM yang jauh dan menyukarkan untuk mereka memperoleh sumber-sumber rujukan tambahan.

 

Seluruh warga PJTI mengucapkan jutaan terima kasih kepada Fakulti Belakan dan Pengurusan, KD Pelandok dan Institut Pengajian Eksekutif UPNM (NIEEd) kerana telah memberi kerjasama yang tidak berbelah bagi untuk menjayakan program ini. Semoga segala perkongsian yang diberikan sepanjang sesi Taklimat Literasi Maklumat ini dapat memberi manfaat kepada semua yang terlibat. Diharapkan agar program sebegini dapat diteruskan lagi di masa hadapan.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s