‘Pustaka In A Box’ Menjuarai Pertandingan Cabaran Inovasi Inklusif 2016, Zon Sarawak

Oleh: Japri Bujang Masli, Timbalan Ketua Pustakawan, Pustaka Negeri Sarawak

Pustaka In A Box, hasil inovasi bersama Pustaka Negeri Sarawak dan Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), telah menjuarai Pertandingan Cabaran Inovasi Inklusif 2016 Zon Sarawak pada 19-20 Disember 2016. Produk inovatif ini dibangunkan dengan menggunakan Raspberry Pi, sebuah komputer mikro, dan mampu menyediakan perkhidmatan e-buku sehingga 50,000 judul dan 6,000 artikel ilmiah bagi kegunaan pelajar ataupun masyarakat awam yang lain. Pengguna boleh mengakses kesemua maklumat ini dengan menggunakan gajet masing-masing seperti netbook, tablet ataupun telefon pintar. Usaha sedang dijalankan untuk menambah koleksi ini dengan video serta koleksi tempatan lain yang bersesuaian. Kos pembangunannya hanyalah kira-kira RM300 dan jumlah maklumat yang mampu dibekalkan melalui Pustaka In A Box ini melebihi koleksi kebanyakan perpustakaan desa tradisional. Kos pembinaan sebuah perpustakaan desa menelan belanja kira-kira RM350,000 (tidak termasuk kos tanah) serta memerlukan peruntukan RM35,000 setahun bagi kos operasi.

Selain kosnya yang murah, Pustaka In A Box mampu merapatkan jurang digital khususnya bagi kawasan pedalaman dan juga kawasan-kawasan yang mengalami masalah liputan Internet yang lemah. Ianya juga mampu meluaskan akses kepada sumber maklumat bagi menyokong proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah.

Objektif pertandingan ini diadakan ialah untuk:
1. Mengenalpasti produk inovasi yang berkualiti tinggi, mampu dimiliki, dan boleh dimanfaatkan oleh setiap lapisan masyarakat di sekitar negeri masing-masing di seluruh Malaysia.
2. Memberikan pengiktirafan kepada produk inovasi dan inovator yang telah diperkenalkan dan dipertandingkan.
3. Membangunkan produk-produk yang berpotensi untuk dimajukan melalui Program Berimpak Tinggi 6 – Inovasi Inklusif di bawah SME’s Master Plan.
4. Merapatkan jurang akses kepada keperluan asas, pendidikan, kesihatan dan produkviti melalui produk inovasi inklusif.

Sebanyak 33 produk inovasi telah dipertandingkan iaitu 10 dalam Kategori Awam, 8 dalam Kategori IPTA/S dan 15 dalam Kategori Kerajaan/ Swasta.

Encik Japri Bujang wakil Pustaka Negeri Sarawak menerima hadiah sempena Pertandingan Cabaran Inovasi Inklusif 2016 Zon Sarawak
Encik Japri Bujang wakil Pustaka Negeri Sarawak menerima hadiah sempena Pertandingan Cabaran Inovasi Inklusif 2016 Zon Sarawak
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s