Program Kesedaran IFLA WILC : Sebuah Perkongsian PPM

Oleh: Kumpulan Editor, Berita PPM

Sempena Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) PPM pada 14 Disember 2016, PPM telah mengadakan forum khas berkaitan kesedaran IFLA dan kongres tahunan. Seramai enam (6) orang panel telah dijemput untuk berkongsi pengalaman menghadiri IFLA WLIC dan penglibatan dalam IFLA.

 

Sidang pertama yang dipengerusikan oleh Puan Puteri Saniah Megat Abd Rahman (mantan Ketua Pustakawan UKM) telah memperkenalkan tiga (3) orang panel iaitu Dato’ Zawiyah Baba, mantan Ketua Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia, Encik Mohammed Dzulkarnain Abd Karim, Ketua Pustakawan, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia dan Puan Hajah Mastura Muhamad, Pengarah, Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS). Dato’ Zawiyah telah menjelaskan berhubung pengalaman beliau menghadiri dan menyertai IFLA WLIC dan perjalanan IFLA WLIC . Encik Dzulkarnain menerangkan mengenai aktiviti-aktiviti yang diadakan semasa IFLA WLIC yang telah beberapa kali dihadiri. Menurut beliau Poster Session dan aktiviti kebudayaan banyak mengajar beliau untuk menghargai IFLA WLIC. Sementara Puan Hajah Mastura berkongsi penglibatan PPAS menyertai Poster Session di IFLA yang merupakan suatu pengalaman yang baik terutamanya untuk memperkenalkan PPAS dan Malaysia kepada dunia.

 

Pada sidang kedua pula Puan Rashidah Begum, Puan Maimunah Kadir dan Puan Chin Loy Jyoon menerangkan mengenai pengurusan IFLA dan perjalanan IFLA WLIC. Puan Rashidah banyak menyentuh berhubung tabdir urus IFLA itu sendiri. Sementara Puan Mainunah berkongsi pengalaman dalam pembidaan IFLA WILC selama tiga (3) kali oleh PPM, yang akhirnya Berjaya pada kali ketiga. Menurut beliau IFLA bergerak berdasarkan timeline untuk setiap program yang dijalankan. Jawatankuasa yang penting dalam IFLA adalah sukarelawan. Ini adalah kerana ia akan melancarkan program FILA dan komitmen padu sukarelawan amat diperlukan. Puan Chin pula menceritakan pengalaman Poster Session yang memberi impak kepada perpustakaan. Manakala Library Boulevard adalah sebaran maklumat berdasarkan poster untuk tambahan ilmu semua peserta yang hadir. Program Kesedaran IFLA ini sangat bermakna dan relevan terutamanya kepada ahli PPM yang belum pernah menghadiri kongres ini kerana PPM dan Malaysia bakal menganjurkan IFLA WLIC pada bulan Ogos 2018 nanti.

Layari rakaman video. URL: 

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s