Mesyuarat Jawatankuasa Kebangsaan IFLA WLIC 2018 bersama Pegawai IFLA, Netherlands

Oleh: Kumpulan Editor, Berita PPM

Pada 13 Disember 2016 delegasi wakil Governing Board IFLA yang diketuai oleh Josche Ouwerkerk, Managing Director, IFLA Holdings BV dan Roberta Odebrecht, Account Director, K.I.T Group Gmbh telah mengadakan mesyuarat bersama Jawatankuasa Kebangsaan IFLA WLIC 2018 yang dipengerusikan bersama  oleh Presiden PPM, Puan Hajah Nafisah Ahmad dan YBhg Dato’ Dr. Zaiton Osman, yang merupakan Konsultan PPM. Mesyuarat  yang diadakan di Bilik Mesyuarat PNM, Aras 15 berjaya memberi pencerahan mengenai perjalanan persediaan kongres dan mendapat sambutan baik dari kedua-dua pihak.

slide1

Dalam mesyuarat kali ini, Puan Hajah Nafisah memperkenalkan ahli-ahli yang hadir dan nama jawatankuasa-jawatankuasa yang telah diwujudkan untuk membantu penganjuran IFLA WILC 2018 yang bakal diadakan di Kuala Lumpur Convention Centre pada 24-30 Ogos 2018. Seterusnya membentangkan rekaan logo IFLA WLIC  2018 Kuala Lumpur yang berlatarkan Menara Berkembar Petronas dan bunga raya sebagai  simbol bunga kebangsaan Malaysia; dan akhirnya telah dipersetujui oleh IFLA. Begitu juga dengan tema kongres yang dipilih iaitu ‘Transform Libraries, Transform Societies’.

slide2

Mesyuarat ini  juga menyentuh status perkembangan  setiap jawatankuasa yang ditubuhkan di peringkat kebangsaan serta ‘timeline’ bagi proses pelaksanaan setiap jawatankuasa.  PPM dan beberapa agensi bertanggungjawab di Malaysia sangat teruja menjadi hos IFLA WLIC 2018 dan menyasarkan penyertaan peserta seramai 3,000-4,000 orang dari seluruh dunia. Sesi soal-jawab ahli jawatankuasa dengan pegawai IFLA berlangsung dengan baik dan harmoni dan masing-masing beriltizam meningkatan usaha untuk menjayakan persidangan terbesar dunia yang mengangkat profesion kepustakawanan dan sains maklumat ini.

Semoga penganjuran IFLA WILC 2018 di Kuala Lumpur akan berjalan dengan lancar dan menjadi satu realiti bagi masyarakat berilmu dan Negara Malaysia.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s