Malaysia Negara ketiga Asia Tenggara Menjadi Hos IFLA WLIC

Oleh: Kumpulan Editor, Berita PPM

Malaysia telah menerima pengumuman yang memberangsangkan dari IFLA untuk menjadi hos IFLA WLIC kali ke 84 pada tahun 2018 bertempat di Kuala Lumpur. Datuk Zulkefli Sharif, Ketua Pegawai Eksekutif Biro Konvensyen dan Pameran Malaysia (MyCEB) bercakap persidangan itu yang akan berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), dijangka akan menjana pendapatan RM44.4 juta kepada negara.

Beliau berkata, penganjuran kongres itu akan membuka peluang-peluang kerjasama bagi Malaysia dalam membangunkan pengetahuan berasaskan ilmu bertaraf dunia setanding dengan negara yang terbaik di dunia.

Sementara itu, teks ucapan Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan  Datuk Ab Ghaffar A Tambi dibacakan oleh Ketua Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia (PNM), Puan Hajah Nafisah Ahmad yang juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi IFLA WLIC 2018. Beliau menyatakan dengan menganjurkan acara itu, Malaysia dapat mengukuhkan kepimpinan profesional dalam mempromosikan perpustakaan dan kepustakawanan di peringkat nasional, serantau dan antarabangsa. “Semasa kongres selama lapan hari, mesyuarat satelit, lawatan ke perpustakaan, boulevard perpustakaan, malam kebudayaan dan pameran perdagangan antarabangsa akan diadakan dengan disertai hampir 100 pempamer dari seluruh dunia.

“Melalui sokongan dari 13,693 perpustakaan di Malaysia yang terdiri daripada perpustakaan akademik, perpustakaan awam negeri, perpustakaan khas, perpustakaan luar bandar dan perpustakaan sekolah, kami yakin kongres ini akan kencapai kejayaan yang cemerlang”.

Dalam sidang akhbar itu juga, Hajah Nafisah menyatakan yang Malaysia akan menghantar seramai 1,500 pustakawan dari negara ini untuk menyertai IFLA WLIC 2018. Diharapkan persidangan ini akan memberi impak yang positif untuk memasyarakatkan ilmu  dan meningkatkan profesion kepustakawanan di negara ini.

This slideshow requires JavaScript.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s