Horeyyy Malaysia Tuan Rumah IFLA WLIC 2018

Oleh: Kumpulan Editor, Berita PPM

Seperti kebanyakan negara di dunia, Malaysia tidak terkecuali mempunyai impian dan harapan untuk menganjurkan IFLA World Library and Information Congress (WLIC). Malaysia telah membuat dua kali bidaan namun tidak dipilih. Akan tetapi ini bukan bermakna Malaysia berputus asa. Tahun 2016 merupakan tahun menggembirakan buat Malaysia apabila Donna Scheeder, Presiden IFLA mengumumkan Malaysia akan menjadi Tuan Rumah IFLA WLIC Kali Ke-84 pada tahun 2018. Pengumuman tersebut telah dibuat semasa sesi penutupan IFLA WLIC 2016 yang diadakan di Columbus, Ohio, Amerika Syarikat. Hajah Nafisah Ahmad, Presiden PPM telah menerima watikah penerimaan penganjuran IFLA WLIC 2018.

 

Berikut adalah perkongsian dari rakan-rakan pustakawan yang hadir di IFLA WLIC 2016 yang menyaksikan peristiwa bersejarah itu.

 

Maimunah Kadir: We were informed by IFLA they wanted to skype on 2nd Aug at PNM at 16.00 hrs. Bila kami diberi tahu kita menang bid untuk IFLA WLIC 2018 kami tergamam seketika mungkin kerana terkejut. Saya dan Hajah Nafisah mengalirkan air mata tanpa kami sedar kerana kegembiraan diatas berita baik tersebut dan setelah kami melalui proses pembidaan ini untuk kali ketiga. 2 (dua) kali Malaysia tewas dan Alhamdulillah kita menang pada cubaan kali ketiga. Ini sudah pasti sokogan padu yang ditunjukkan oleh semua ahli PPM. PNM pula banyak menyumbang dari segi mendapatkan dana yang diperlukan. Terima kasih juga kepada MyCEB dan KLCC yang menyokong dalam proses pembidaan.

Chin Loy Jyoon, Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia Merangkap Timbalan Presiden II: It was  a dream come true for Malaysia when we were announced as the host for the IFLA WLIC 2018  during the Closing Ceremony of IFLA WLIC 2016  in Columbus, Ohio , USA.  We were all so excited and proud that Malaysia has finally won the bid to host IFLA WLIC in Kuala Lumpur at our third attempt.  Thank you to everyone who has contributed to the success of this bid. With the cooperation and support  of all the libraries and librarians  in Malaysia, I am confident that Malaysia will host the best ever IFLA WLIC in 2018.

slide1

Dzulkarnain Abd Karim, Ketua Pustakawan Universiti Pertahanan Malaysia: Masih kedengaran di telinga ini saat-saat ketika President IFLA, Donna Scheeder  mengatakan  “At this point I am pleased to announce the location of WLIC  2018 in Kuala Lumpur Malaysia”. Perasaan ketika itu berbangga kerana Malaysia terpilih sebagai tuan rumah WLIC 2018. Sekaligus pada 2018 para ilmuan dalam bidang kepustakawanan dan maklumat akan berkumpul di Kuala Lumpur untuk pembentangan dan mesyuarat bagi meneroka ilmu-ilmu kepustakawan dan maklumat yang baharu.

Saya sebagai wakil Ketua Pustakawan Akademik Universiti Awam amat berbangga kerana dapat bersama menyaksikan detik bersejarah secara tersebut. Cik Hajah Nafisah Ahmad, Presiden Persatuan Pustakawan Malaysia (PPM) telah menerima mandat selaku Tuan Rumah WLIC 2018.

Terima kasih kepada Persatuan Pustakawan Malaysia kerana berjaya membawa Malaysia sebagai Tuan Rumah WLIC 2018.

 

Edison Riket, Pustakawan Pustaka Negeri Sarawak:Third Times The Charm!!! Overjoyed, proud and honoured that Malaysia FINALLY will be hosting the 84th World Library and Information Congress in Kuala Lumpur”

 

slide2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s