Sistem Perpustakaan Digital dilancarkan di Perpustakaan Sultan Ismail

Oleh : Tengku Termizi Tengku Aziz

Pustakawan, Perpustakaan Sultan Ismail Majlis Bandaraya Johor Bahru
slide1

Sistem Perpustakaan Digital (ELIB) Perpustakaan Sultan Ismail telah dilancarkan secara rasmi oleh Tuan Haji Ghazali Bin Karim, Timbalan Setiausaha Majlis Bandaraya Johor Bahru selaku wakil rasmi Datuk Bandar Johor Bahru  pada 24 Oktober 2016  bertempat di Perpustakaan Sultan Ismail.

slide2

ELIB Perpustakaan Sultan Ismail adalah salah satu alternatif baru perpustakaan bagi menggalakkan masyarakat meneruskan minat membaca di mana pengguna boleh mendapat bahan bacaan secara atas talian di mana jua mereka berada tanpa mengunjungi perpustakaan.

 

Buat masa kini, ELIB Perpustakaan Sultan Ismail mengandungi 300 judul bahan bacaan fiksyen dan bukan fiksyen yang boleh dilayari melalui pautan psi.elib.com.my dan 500 judul bahan rujukan akademik sekolah melalui pautan psiacademic.elib.com.my.

slide3

Dengan pelancaran ELIB, perkhidmatan perpustakaan dapat diperluas selari dengan peredaran teknologi semasa. Ia juga dapat mencapai petunjuk prestasi di dalam Pelan Strategik Tahunan MBJB iaitu memantap usaha komunikasi, interaksi dan sebaran informasi Perpustakaan Sultan Ismail.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s